top of page
Foto van schrijverNofar Van Frank

Schermtijd: beperken zonder discussie!

Bijgewerkt op: 22 aug. 2022

Speelt jouw kind dagelijks een game op de telefoon, iPad of computer? En kijkt je kind daarnaast nog regelmatig televisie? Het dilemma van onze moderne tijd, is schermtijd! Al bijna vanaf de babyleeftijd komen veel kinderen in aanraking met beeldschermen van bijvoorbeeld een telefoon, of tablet. Zodra ze ouder worden kan die schermtijd aardig uit de hand lopen. Hoe zorg je ervoor dat je niet continu ruzie erover maakt? Hierbij 7 gouden regels voor beperkte schermtijd zonder discussie.



Het begint onschuldig, even een filmpje aanzetten terwijl je kookt, of een belangrijke e-mail of telefoontje moet beantwoorden. Deze mogelijkheid is lekker handig voor ons en het kind en ineens wennen ze aan die schermpjes. En hoe ouder ze worden, hoe meer verleidelijk het scherm voor ze is. Maar waar zit de schermtijd grens en hoe zorgen we voor duidelijkheid erover?



Richtlijnen


Veel ouders vragen zich dan ook af hoeveel schermtijd kinderen mogen krijgen op een dag. Stichtig Mediaopvoeding heeft toch geprobeerd een richtlijn op te stellen voor een beetje houvast. Zij geven de volgende indicatie:

  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;

  • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;

  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;

  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;

  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;

  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.


De regels


Begeleiden en duidelijke afspraken is het advies als je de richtlijnen wil naleven. Alleen zo gemakkelijk is dat nog niet. Vooral niet met wat oudere kinderen die meer zelfstading zijn. Met duidelijke regels die je van tevoren bespreekt kom je een heel eind.


Regel 1: Vaste momenten

Stel een bepaald tijdstip in waarna je kind pas op een beeldscherm mag. Bijvoorbeeld vijf uur ‘s middags. Daarvoor eerst buitenspelen en/of wordt er met andere dingen gespeeld. Dat scheelt zeuren en bovendien leert je kind ook dat het op een gegeven moment weer is afgelopen.


Regel 2: Belangrijke taken

Maak samen met je kind een "to-do list" voor schooldagen en vrije dagen. Maak een afspraak wanner hij op de beeldscherm mag, bijvoorbeeld pas als je kind de to-do list af heeft of 3 van de 6 opdrachten al heeft gedaan. Denk hierbij aan schoolopdrachten maken, kamer opruimen, hond uitlaten, iets creatiefs doen, ect.


Regel 3: Toestemming

Laat een kind altijd eerst vragen of hij mag gamen of televisie mag kijken. Zo houd je grip op de tijd die hij hieraan besteedt. Dit geld ongeveer tot en jaar of 10.


Regel 4: De timer

Bepaal hoe lang je kind per keer op een beeldscherm mag, bijvoorbeeld een half uur, en zet een kookwekker aan op het moment dat je kind het beeldscherm aan zet. Gaat de wekker af? Dan gaat het beeldscherm uit. Geen discussie, ook niet een spel/scherm afmaken.


Regel 5: Tijd verdelen

Als je kind wat ouder is kun je een bepaalde tijdsduur afspreken die hij per dag aan een beeldscherm mag besteden. Bijvoorbeeld een uur. Om het inzichtelijk te maken kun je met balletjes die ieder een kwartier vertegenwoordigen in een bakje stoppen. Als er een kwartier voorbij is haal je er een balletje uit. Zo weet je kind beter hoe lang hij nog “heeft”. Waarschuw de laatste minuten, om hem te herinneren van jullie afspraak.


Regel 6: Zelf uitzetten

Zorg voor een geleidelijke overgang naar de ‘echte wereld’, zonder het scherm uit handen te trekken. Zeg dat het tijd is om te eten of in bad te gaan. Geef je kind een minuutje om dit te laten bezinken, dan zal het misschien zelf de televisie uitzetten of het apparaat wegleggen. Het MOET van zijn kant uitgezet worden.


Regel 7: De 3 "No" : Niet voor het slapen gaan, niet in de ochtend en niet in de slaapkamer

Door met een tablet te spelen of tv te kijken worden de hersenen geactiveerd. Het licht zorgt ervoor dat je kind niet slaperig wordt, maar juist wakkerder. Hierdoor zullen ze daarna niet gemakkelijk in slaap kunnen komen.

Ook andersom werk niet, Tv-kijken in de ochtend werkt sloomheid in de hand en voor je het weet moet je haasten of zijn jullie te laten. ‘s Middags pas kijken is beter.

Geef je kind onder de twaalf geen eigen tv in de slaapkamer. Liever ook geen computer of ander apparaat waar op gegamed kan worden.



Opletten als ouders


Behalve de duidelijke regels aan onze kinderen moeten wij als ouders ook aan een paar dingen letten zo willen we dat alles soepel afloopt. Maar wat horen wij te doen?


Geef het goede voorbeeld

Net als voor veel andere dingen geldt, "geef het goede voorbeeld!". Als je zelf de hele dag op je telefoon kijkt of achter je laptop zit, is het ook lastiger om je kinderen te corrigeren. Leg je telefoon dus wat vaker aan de kant in het bijzijn van je kind. Dat is ook nog eens veel gezelliger! Lees liever een boek, ga creatief aan de slag of ga regelmatig naar buiten.

Ook belangrijk om in elkaars ogen te kijken tijdens een gesprek en niet in een scherm. Zo laat je ok zien "ik vind jou belangrijk". Niks is zo vervelend als communiceren met iemand die naar een scherm tuurt in plaats van je aan te kijken.


Kijk samen

Zeker als je kind nog wat kleiner is, kan het praktisch en gezellig zijn om samen te spelen en kijken. Zo weet je precies wat je kind ziet en doet en bovendien heb je wat extra quality-time samen.


Stel vragen

Stel in het vervolg daarvan vragen. ‘Wat kijk je’ of ‘wie is dat?’. Kinderen vinden het heerlijk om de aandacht van hun ouders te hebben. Vraag in welk level je zoon of dochter zit. Als ze geen antwoord geven omdat ze zo in het beeldscherm opgaan, geef dan niet op. Ga naast ze zitten en stel een nieuwe vraag.


Geef offline alternatieven

Onderneem offline activiteiten met je kinderen. Doe eens spelletjes in het weekend, ga naar het bos, neem je kinderen mee naar de bibliotheek en laat ze boeken uitkiezen en lezen.


Vervelling oplossing

Zorg dat schermtijd geen tijd wordt om verveling op te lossen. Voorzie je kinderen van een berg speelgoed, boeken of knutsel dingen? Stop een paar populaire spullen in een doos waarin ze bij verveling hun speelgoed kunnen nemen. Zorg om het af en toe te vervrissen met andere speelgoed.

Je vervelen is namelijk helemaal niet zo slecht voor je, en dat is een mooie les in de opvoeding van je kinderen. Dan komen de creatieviteit er juist uit!


571 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page